Wednesday, September 9, 2009

Asam Pedas Ikan Kerisi

Semalam aku try masak asam pedas ikan kerisi yang jadik peberet aku. Resepi tu aku dapat dari kak Zura aku. Ketawa-ketawa dia perli aku ...takpelah yang penting misi aku untuk masak yang lain dari biasa berhasil ( biasa aku goreng je ikan tu atau masak kicap heh)

Resepi dia aku nak tulis kat sini bior tak lupe...

6 ekor ikan kerisi ( kat tempat aku dipanggil ikan beton @ ikan biji nangka)
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
setongkol kecik halia (eh, ada ke sukatan masak guna tongkol?)
3 batang serai
15 helai cili kering (memang pedas tahap puaka)
secekak daun ketum...ehhh daun kesum
3 kuntum bunga ...ape ye...ala yang ada dalam laksa tu, haku tak hinggat la nama dia.
1 inci belacan
sekepal kecil asam jawa
garam, gula, bahan perasa
sedikit air
sedikit minyak

Cara nak buat.
1. Ikan kerisi di basuh bersih
2. bawang merah, bawang putih, cili, belacan dan cili kering di kisar
3. Asam jawa dibancuh dengan air
4.Panaskan periuk dan masukkan minyak masak, bila dah kemebul masukkan bahan kisar, tumis sampai seisi rumah tersedak-sedak
5. masukkan daun kesum, bunga dan serai, kacau lagi sampai pekat
6. masukkan air asam jawa, perasakan dengan garam, gula dan serbuk pak aji.
7.tunggu sampai pekat sikit, pastu masukkan ikan, bila ikan dah masak maka siapla asam pedas tersebut, matikan api.

Senang je rupenyer, sedap sungguh macam kat kedai. Mak bapak bagi aku thumb-up untuk hidangan semalam. Sejak mak sakit ni nampaknye aku lah yang kena masak dengan bimbingan. Haku rasa abih Ramadan ni haku jadik pro dalam masak-memasak...

huh...petang ni nak masak ape ye... haaaa....beli jelah ayam panggang madu kat bazar petang ni. Masak nasik dengan buat air jelah , hehehehehehe .....

2 comments:

PINATBATE said...

hikhikhik..buang kantan daaa....

waduh..waduh..sudah pro yer..
macam ni kalahlah chef one..kena turun pangkat jadi chef two pulak..

akudimar said...

ooooo...bunga kantan ropenyer, betul-betul dah lupe nama dia heh.

huahahaha...chef la plak. sonok gak ye kak masak memasak nih.