Wednesday, January 14, 2009

de La Sambel

Sebagai orang yang tinggal di garisan khatulistiwa, sambal pastinya menjadi menu untuk memikat selera ketika makan nasik. Termasuk orang Jawa yang suka memedaskan lidah ketika makan nasik. Cili yang digunakan semestinya cili padi @ cili burung @ cili api utawa LOMBOK RAWIT....tapi yang aku senaraikan kat bawah ni adalah sambel peberet wong Jowo.

Sambel Terasi
Dalam bahasa Melayu di kenali sebagai sambal belacan. ini paling best la aku rasa, kalau ikut stail keluarga aku cara pembuatannya ialah, terasi perlu digoreng atau dibakar, ambil 3 ulas bawang putih dan 2 ulas bawang merah, juga digoreng. memula tu tumbuk lombok rawit secukupnya, lepas tu tumbuk bawang dan akhir sekali terasi goreng, bubuh asam jawa dan secubit gula. dah siap, makan dengan jangan tewel (nangka muda) waduh...orak pasal-pasal nasik bertambah 3 kali.

Sambel Goreng
sebenarnya bukanlah sejenis sambal. ia tergolong sebagai sayur untuk dimakan bersama nasi. ramuannya tempeh, tauhu, suhun, fucuk, kentang, ati ayam (jika suka) dan kobis atau kacang buncis (jika suka). Biasa nya jadi menu untuk kenduri atau ketika hari raya.

Sambal taun
Sebenarnya taun tu bermakna 'tahun' bukan 'taun' penyakit kolera tu wahahaha.... sambal ni memang femes dikalangan orang Jawa aje. Ramuan dia santan kelapo, lombok rawit, bawang putih dan merah,halia, lengkuas muda (kena bubuh banyak) dan lauk dia biasanya kulit lembu atau kerang, pelok ayam pun boleh.cili padi takleh ditumbuk, bior je bulat-bulat.sambal ni tahan lama kalau diperangat setiap masa, sebab sambal ni digelar sambal tahun.lagi lama lagi kaww...lemak dan pedas.

Sambal tutuk
ini dah biasa, senang je nak buat, amik ikan bilis dan digoreng garing (ikan temenung @kembung pun boleh) pastu patahkan lombok rawit secukupnya dan tumbuk bersama ikan bilis tu.bubuh secubit gula...dah siap...makan dengan nasik panas-panas lalap jengkol waduh....orak tangi wak...

Sambal korek
sambal ni untuk orang yang malas nak goreng ikan bilis. Ambik lombok rawit dan seulas bawang putih dan secubit gula dan garam. Pastu tumbuk sambil baca surah Al-ikhlas senafas sampai lumat. Baca surah tu amalan dari bapak aku, katanya bior sambal lebih enak....iyolah pak...kulo melok waey.

Sambal taik minyak
nak buat ni senang jah....amik bawang putih, lombok rawit, cili merah (besar),gula dan garam dan tak lupa taik minyak.tumbuk sampai lumat...haaa dah jadik...tapi aku kurang minat sambal ni pasal bau minyak kelapa tu kuat sangat.

Sambal santen
Haaaa...ini aku punya minat. ramuan dia pasti lah santan yang diambil dari kelapa tua, lombok rawit, bawang merah dan putih, halia, kencor (cekor) dan telur ayam (ikan pun leh gak).sambal ni sedap dicicah dengan keluban godong ubi atau kangkung. keluban tu maksudnya sayur yang direbus.

sambel endog
sambal telur hancur kata wong melayu.amik lombok rawit, bawang putih ditumbuk, pastu tumis, bila udah naik bau masukkan telur dan terus dikacau sampai hancur.

sebenarnya ada lagik, tapi males arep naip.lain kali laaaah. Tapi kalau kerap sangat makan pedas ni kalau tak tahan leh kena buasir wooo.....

3 comments:

PINATBATE said...

cayya lah entry ni......macam chef..

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

dim
paling tak x tahan sambel taun
dilebokney weteng lembu kuwi (BABBAT) ayuh maremey sing mangan dim YO (hehehehhehhe)

Iki chef Jowo ki kak

akudimar said...

kak pinat,
terima kaseyyyyy...
well...ni yang kombang lobang idung nih...hehehe...

Dila,
ha'ah ...babat lagi sedap.ayam kampung yang daging dia liat-liat tu pun bet gak.kretus-kretus dipangan...huyyyoooo wes ngiler lah Dila....