Wednesday, August 25, 2010

Sup cendawan ala kang dimar

semalam aku telah membuat satu ujikaji masakan yang paling berjaya dalam hidup aku.
aku telah mencipta resepi sop jamur yang paling sedap pernah aku rasa...hueh-hueh...sendiri buat sendiri puji.

resepinya ialah :

cendawan ( semua jenis cendawan leh guna )
sayuran ( aku cadangkan putik kobis yang kecik-kecik tu paling sedap)
kentang, karot
fucuk dan suhun
ayam panggang (dicincang)
ayam goreng tepung (dicincang)
perisa jenama secukup rasa (iklan dato khatijah ibrahim tu)
sos tiram
air
garam, gula
bawang merah, bawang putih, halia, lada hitam (dihiris, lada hitam ditumbuk)
kulit kayu manis, bunga lawang
daun bawang dan daun sup

cara nak buat :
1. tumis kulit kayu manis, buga lawans
2. dah kuar bau, masukkan bahan hirisan, sos tiram
3. tumis sampai perang dan keluar bau harum.
4. masukkan air secukupnya dan masukkan kentang dan karot.
5. dah empuk masukkan fucuk dan cendawan
6. bila dah layu masukkan ayam panggang dan ayam goreng
7. masukkan sayur pilihan dan suhun, bubuh perisa, garam , gula.
8. dan siap bubuh hirisan daun bawang dan daun sup.

senang je nak buat. aku dapati dengan mencampurkan ayam goreng sup jadik best sebab kuah dia jadik pekat tercampur dengan tepung ayam tu. ayam panggang pulak sebagai peringatan, lain kali jangan beli ayam golek sekor kalu kat rumah cuma berdua. membazir tu, nasib baik dapat idea buat sup.

4 comments:

PINATBATE said...

waduhhh..!
sudah maju ni..bikin sop jamur..pakai ayam sampai dua jenis lagi ..patutlah sedap terangkat!Bravoo..bravoo..

*bagus betul link perubatan Islam tu Dimar..akak teruja dgn ilmu Ustaz Sharhan tu..rasa nak berguru lak..

Abang Jo said...

bolehla tuk bebuke tuch.....ehhehehe

salam kenal,
abangjo
http://makalahkitasemua.blogspot.com/

akudimar said...

wellll...see de leg lahh...hehehe (riak seorang yang pak pandai masak)

ye ke, aku pun minat jugak. jom sama2 pi berguru.

akudimar said...

hehehe...
salam kenal jugak dari saya orang perak