Monday, November 22, 2010

kaki lembu masak sambal tahun

tahun ni amik 2 kaki lembu dan 3 keping kulit lembu. habis ,dari membazir baik dimanfaatkan.

kulit dah settle, dah bubuh garam di penteng kat tebok kasik kering.

kaki lak baru tadi di potong-potong. dah basuh masuk peti sejuk, ingat nak masak sambal taun...banyak gak tu penuh satu ayan, amik sikit kot wat sambal taun, nanti kalo dah abis topap lagi.kalo masak sekali banyak takut membazir lak.

kaki lembu tu memula kita kena bakor dulu sampai kering,bulu-bulu dikerok sampai bersih.cara bakor cam kulit gak tapi lagik senang bakor kaki daripada bakor kulit.sebab kaki dibakor tak ngelunthung...tapi kulit kena bakor bebetul kalo dan ngelunthung,aahhh payah nak bukak balik.

bila dah kering dibakor, kaki perlu direbus sampai empuk, dah empuk barulah dipotongpotong dengan kulit dia sekali.

dah siap tadi aku olah potong kecik-kecik, petang karang baru nak tanam tulang dan sisa2 dia.

No comments: